Hur rengör jag min köksfläkt?

Hur rengör jag min köksfläkt är det nog många som tänkt. När du har precis stekt bacon, och upptäcker att det droppar från fläkten. Du tar ett papper och torkar av och märker att det har samlats någon mystisk brun gegga där. Därför blir så när man använder fläkten. Det är matos och fett som samlas och bygger ett lager. Ju skitigare filter desto mer beläggning blir det utanpå. Bland annat av denna anledning är det viktigt att göra rent fläktens filter med jämna mellanrum.

Hur rengöra köksfläkten

Hur rengöra din köksfläkt, ordentligt, gör såhär:

Stäng för säkerhets skull av elen och så att fläkten blir strömlös. Vi vill inte att du råkar få en rejäl stöt i processen!

Ta loss fläktfiltret/höljet, och hur du gör rent praktiskt beror på vilken fläkt du har. Är det en utdragsfläkt kan det finnas en avsats ovanför utdragsdelen, har du en vägghängd brukar de ha öppningsbara luckor bakom vilka man kan hitta filtren.

Koka upp vatten i en kastrull med bikarbonat och ättika. Alternativt koka upp enbart vatten och häll sedan i diskmedel.

Lägg om möjligt ned filtret i kastrullen. Om det inte får plats kan du ta en bakplåt eller ugnsform och hälla över den varma vätskan.

Låt det ligga där i och “gotta sig” i några minuter. Hur länge det får ligga beror på hur skitigt det är. Eventuellt behöver du upprepa badet.

Skölj så av filtret med rent vatten och borsta eventuellt med en skurborste eller kör filtret i diskmaskinen.

När höljet och fläkten av rostfritt stål eller plast kan även det rengöras med samma rengöringsblandning. Observera: Är fläkten av aluminium kan diskmedlet orsaka missfärgningar. Använd då istället varmt vatten, kolsyrat vatten eller miljövänligt avfettningsmedel.

men se till att filtret är så torrt som möjligt innan du sätter tillbaka det.

Varför behöver jag göra rent min köksfläkt?

Det är viktigt att köksfläkten blir rengjord av flera anledningar:

Kort svar: skitig köksfläkt utgör en brandfara!

Den allvarligaste konsekvensen av en dåligt rengjord fläkt är att det börjar brinna.
Den absolut vanligaste brandorsaken i svenska hem är överhettade kastruller som gör att fettet i fläkten smälter och droppar ner i den heta kastrullen vilket orsakar brand. (källa https://www.brandskyddsforeningen.se/brandsakerhet-i-hemmet/sa-har-forebygger-du-en-brand-i-din-bostad/ )

Det bästa sättet att förhindra brand är därför att regelbundet rengöra både fläkt och filter och att alltid vara i köket när du använder spisen.

19 procent av deltagarna i en undersökning Elgiganten gjort har inte tengjort sin köksfläkt på mer än ett år. 6 procent uppger att det var mer än två år sedan man rengjorde fläkten, och 4 procent uppger att de aldrig rengör sin köksfläkt.

Men hur ofta ska man då rengöra sin fläkt för att undvika brandfara?

Man bör rengöra den åtminstone varje halvår, men gärna oftare än så. Då bör man även rengöra filtret. Är filtret svårt att få helt rent så tyder det på att det börjar bli gammalt och bör bytas ut.

Dåligt sug i köksfläkten?

En skitig köksfläkt suger sämre, vilket i sin tur gör att resten av köket blir skitigt, får sämre luftkvalitet och efter ett tag sprids en dålig lukt i rummet, eller kanske i hela boendet.

Det finns så många anledningar för dig att ha en ren köksfläkt!

Men tycker du att detta låter jobbigt och äckligt? Anettes Flyttstädning Sverige AB hjälper dig oavsett var du bor och vilken fläkt du har.

p.s. Avfettning och städning av köksfläkt ingår i alla våra flyttstädningar.

Öppet dygnet runt!

072-232 44 01

info@anettesallservice.se